Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η Μεγάλη Αρκάνα—Ο Τρελός




Λέξεις-Κλειδιά
*Ξεκινήματα
*Αυθορμητισμός
*Πίστη
*Απερισκεψία

Αντίθετες Κάρτες:
*Ο Ιεροφάντης
*Ο Θάνατος
*Ο Διάβολος
*2 Σπαθί
*4 Καρώ

Ενισχυτικές Κάρτες:
*Ο Κρεμασμένος
*Το Αστέρι
*Η Κρίση
*3 Μπαστούνι

Σαν κάρτα μηδέν (0), ο Τρελός μπορεί να βρεθεί στην αρχή της Μεγάλης Αρκάνα. Ωστόσο φαίνεται σαν να διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες κάρτες καθώς δεν εκφράζει κάποια εσωτερική ποιότητα, ούτε και μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα με αυτές. Ο Τρελός μοιάζει να είναι μόνος του, περπατώντας προς το μονοπάτι που επιλέγει κάθε στιγμή να ακολουθήσει. Δεν έχει περιορισμούς ούτε και εσωτερικές ποιότητες καλλιεργήσει προκειμένου να μπορεί να μετρήσει με αυτές τα ρίσκα ή τις αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει. Είναι σαν το μωρό που κάνει τα πρώτα του βήματα προς οτιδήποτε του κινήσει την περιέργεια, ασχέτως αν αυτό το «οτιδήποτε» μπορεί να αποβεί και ζημιογόνο.
            Στις κλασσικές τράπουλες Ταρώ, σαν εικόνα αυτής της κάρτας υπήρχε ο γελωτοποιός, που στις μεσαιωνικές αυλές διασκέδαζε τους άρχοντες αλλά και που δεν υπάκουε σε κοινωνικούς κανόνες. Μπορούσε να πειράξει τον καθένα, να αστειευτεί με όποιον ήθελε. Συνέχεια ήταν σε κίνηση, χωρίς να έχει το αποκλειστικά δικό του σπίτι ή μόνιμο τόπο να μείνει. Όλη αυτή η νοοτροπία έδωσε στην κάρτα του Τρελού την έννοια του αναπάντεχου, του απρόβλεπτου που μπορεί να φέρει η κάθε στιγμή και πώς μπορούμε να αντλήσουμε νέες εμπειρίες από αυτό. Η αίσθηση που κυριαρχεί σε αυτή την κάρτα είναι πως όλα μπορούν αν συμβούν, τίποτα δεν είναι σταθερό ή μόνιμο. Σε κάθε κατάσταση υπάρχει πάντα ο παράγοντας του άγνωστου, που μπορεί να αλλάξει την ζυγαριά ανά πάσα στιγμή.

  Ο Τρελός επίσης μπορεί να δείξει την αθωότητα, την εμπιστοσύνη στην ζωή, σαν να μας λέει «κινήσου με το ρεύμα και αφέσου να σε πάει όπου θέλει». Δείχνει πως ακολουθεί το όνειρο που μέσα του καίει, αφήνοντας πίσω κάθε κατεστημένο και δομές που πια δεν μπορούν να χωρέσουν την λάμψη του αστεριού που ακολουθεί.

  Στο ρίξιμο, ο Τρελός μπορεί να σηματοδοτήσει νέα ξεκινήματα ή αλλαγή κατεύθυνσης-μία τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε νέες καταστάσεις και αντιλήψεις. Μπορεί να δείξει ανεμελιά, χαλαρότητα και αφέλεια, ειδικά αν συνδυαστεί με το Αστέρι ή την Σελήνη. Παράλληλα μας ωθεί να εμπιστευτούμε τον στόχο μας, τα θέλω που μας ωθούν να κινηθούμε προς άλλες κατευθύνσεις, ακόμα και αν πιστεύουμε ότι είναι τρελά και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο Τρελός λέει «πίστεψε στον εαυτό σου και προχώρα».